Κοινό κρυολόγημα ή γρίπη;
Κοινό κρυολόγημα ή γρίπη: Έχει σημασία;
Κρύωμα; γρίπη; Αναλγητικά, αντιπυρετικά, υγρά, σούπες, όλα βοηθάνε, σωστά; Μη βιάζεστε!
Το να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα ή γρίπη είναι πολύ σημαντικό, για το λόγο ότι η γρίπη μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία ή ακόμη και να οδηγήσει στο θάνατο. Η έγκαιρη (εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων) χορήγηση αντιικών φαρμάκων μπορεί να βραχύνει τη διάρκεια της νόσου.
Κοινό κρυολόγημα vs γρίπη: Αναπνευστικές ιώσεις με διαφορετική αιτιολογία
Το κοινό κρυολόγημα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Ο ρινοϊός (Rhinovirus) αποτελεί την πιο κοινή αιτία του κοινού κρυολογήματος, στον οποίο οφείλεται το 30-80% των περιπτώσεων.Το κοινό κρυολόγημα μπορεί, ωστόσο, να προκληθεί και από άλλους ιούς. (παραγρίπης, αδενοϊοί, κλπ). Συνολικά, υπάρχουν πάνω από διακόσιοι διαφορετικοί ιοί που σχετίζονται με τα κρυολογήματα.
Στη γρίπη ο υπεύθυνος ιός είναι είτε ο ιός της γρίπης τύπου Α (περίπου 65% των περιπτώσεων) ή της γρίπης τύπου Β (περίπου 35% των περιπτώσεων).
Γρίπη: Ταχεία και θορυβώδης έναρξη των συμπτωμάτων
Εάν αισθάνεστε σαν να πέρασε φορτηγό από πάνω σας, πιθανώς πρόκειται για γρίπη. Τα συμπτώματα της γρίπης όπως πονόλαιμος, πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, ρινική συμφόρηση και βήχας τείνουν να εμφανίζονται και να κλιμακώνονται γρήγορα και είναι πιο έντονα απ' ότι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. H συμπτωματολογία βελτιώνεται μέσα σε 2 έως 5 ημέρες, αλλά μπορεί να αισθάνεστε καταβολή για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Αντίθετα τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, συνήθως ρινική συμφόρηση και καταρροή, υπεισέρχονται προοδευτικά και διαρκούν περίπου μια εβδομάδα.
Η γρίπη των χοίρων (Η1Ν1) αποτελεί ακόμα απειλή;
Η πανδημία της γρίπης των χοίρων τερματίστηκε επίσημα το 2010. Τα νεώτερα εμβόλια κατά της γρίπης που κυκλοφορούν στο εμπόριο παρέχουν προστασία κατά της εποχιακής γρίπης και της γρίπης των χοίρων. Οι δύο τύποι γρίπης παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία: βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, μυαλγίες-αρθραλγίες. Οι ασθενείς που προσβάλλονται από τη γρίπη των χοίρων μπορεί να έχουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως έμετο και διάρροια.
Πυρετός; συνήθως σημαίνει γρίπη
Oι περισσότεροι ασθενείς με κοινό κρυολόγημα δεν κάνουν πυρετό, ενώ κάποιοι από αυτούς αναπτύσσουν δεκατική μόνο πυρετική κίνηση. Αντίθετα οι ασθενείς με γρίπη συνήθως εκδηλώνουν πυρετό, συχνά πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παιδιά με γρίπη ο πυρετός τείνει να είναι υψηλότερος, ενώ και τα παιδιά με κοινό κρυολόγημα εκδηλώνουν πυρετό με μεγαλύτερη συχνότητα.
Γρίπη: Η καταβολή μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες
Όταν έχετε γρίπη αισθάνεστε έντονα καταβεβλημένοι και πονάει όλο σας το σώμα. Η καταβολή και η αδυναμία μπορεί να διαρκέσουν έως και 3 εβδομάδες ή περισσότερο στους ηλικιωμένους και στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθεταοι ασθενείς με κοινό κρυολόγημα αισθάνονται ήπια καταβολή για λίγες μόνο μέρες.
Κοινό κρυολόγημα και γρίπη: Και τα δύο προκαλούν κεφαλαλγία
Ο πονοκέφαλος δεν είναι σύμπτωμα που υποδεικνύει με αξιοπιστία προσβολή από γρίπη ή κοινό κρυολόγημα, γιατί συχνά συνοδεύει και τις δύο καταστάσεις. Στο κοινό κρυολόγημα όμως, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα συμπτώματα, τείνει να έχει ηπιότερη ένταση από αυτόν που συνοδεύει τη γρίπη.
Βήχας: Κοινό σύμπτωμα
Ως νόσοι του αναπνευστικού και το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη συχνά συνοδεύονται από βήχα.
Η πνευμονία είναι λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού η οποία μπορεί να αποτελέσει επιπλοκή της γρίπης. Eπίμονος βήχας, υψηλός πυρετός (συχνά πάνω από 39) με ρίγος, δύσπνοια, θωρακικό άλγος, κιτρινωπή ή πρασινόχροη απόχρεμψη, ενίοτε αποβολή αιμόφυρτων πτυέλων είναι σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν πνευμονία και για τα οποία πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.
Ωταλγία
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη συχνά προκαλούν ερεθισμό στην Ευσταχιανή σάλπιγγα η οποία συνδέει το φάρυγγα με το μέσο ους. Ο ερεθισμός αυτός ευθύνεται για αμβλύ ή καυστικό άλγος στο αυτί. Η ωταλγία που σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη συνήθως αυτοπεριορίζονται και παρέρχονται. Εάν ο πόνος επιμένει ή αν αισθανθείτε αιφνίδιο οξύ πόνο αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Μπορεί να έχει αναπτυχθεί λοίμωξη (ωτίτιδα) η οποία χρήζει θεραπείας.
Κοινό κρυολόγημα: Συχνά αρχίζει με πονόλαιμο
Τα περισσότερα κρυολογήματα αρχίζουν με πονόλαιμο (φαρυγγαλγία) που διαρκεί μια ή δύο μέρες. Ρινική συμφόρηση και καταρροή είναι επίσης πολύ συχνά. Ο πόνος στο λαιμό μπορεί να είναι σύμπτωμα και της γρίπης, συνήθως όμως συνοδεύεται από καταβολή, πυρετό και άλλα συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα.
Ρινική καταρροή: Πιο συχνά υποδηλώνει κρυολόγημα
Εάν συγχρόνως δεν υπάρχει πυρετός, έντονες μυαλγίες και σημαντική καταβολή, τότε πιθανότατα πρόκειται για κοινό κρυολόγημα, αν και πολλοί ασθενείς με γρίπη επίσης αναφέρουν ρινική συμφόρηση-καταρροή και φτέρνισμα.
Και το κρυολόγημα και η γρίπη μπορούν να οδηγήσουν σε λοίμωξη των παραρίνιων κόλπων (παραρινοκολπίτιδα), η οποία συνοδεύεται από εν τω βάθει συνεχή πόνο στην περιοχή των ιγμορείων, στο μέτωπο ή στη ρίζα της μύτης. Ο πόνος επιδεινώνεται με τις κινήσεις ή τη στροφή της κεφαλής. Αναζητήστε ιατρική συνβουλή σ' αυτές τις περιπτώσεις.
Τεστ γρίπης
Ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε κοινό κρυολόγημα ή γρίπη είναι να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας κάνει ένα τεστ γρίπης.Το τεστ INFLUENZA A/B είναι ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ κατασκευασμένο ειδικά για τον ιό της γρίπης Α και Β.
Η διάγνωση πραγματοποιείται σε δείγμα ρινικού ή φαρυγγικού επιχρίσματος που λαμβάνεται με έναν ειδικό στυλεό. Η χρήση του, δίνει τη δυνατότητα αξιόπιστης διάγνωσης του ιού της γρίπης, εντός 10 λεπτών.
Εάν το τεστ αποβεί θετικό και τα συμπτώματα άρχισαν τις τελευταίες 48 ώρες ο ιατρός μπορεί να προτείνει αντιική θεραπεία η οποία θα βοηθήσει τον ασθενή να αναρρώσει ταχύτερα.
Αντιγριπικά φάρμακα
Οι αναστολείς της νευραμινιδάσης, συγκεκριμένα ζαναμιβίρη και οσελταμιβίρη, αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών γρίπης τύπου Α και Β, ενώ οι αδαμαντάνες, όπως η αμανταδίνη, είναι δραστικές μόνο κατά των ιών τύπου Α. Όταν χρησιμοποιηθούν για θεραπεία μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη της νόσου, μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά 1-2 ημέρες και μειώνουν το φορτίο του ιού στις αναπνευστικές εκκρίσεις.Τα φάρμακα αυτά έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και θα πρέπει να χορηγούνται μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.
Φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων
Αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου, αντιβηχικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη αναλγητικά μπορούν επίσης να χορηγηθούν για την ανακούφηση των συμπτωμάτων όπως ο βήχας και η συμφόρηση, ο πονοκέφαλος και οι μυαλγίες. Καλό είναι να προηγείται πάντοτε ιατρική συμβουλή.
Η χρήση της ασπιρίνης απαγορεύεται σε παιδιά μικρότερα των 18 ετών, γιατί έχει συσχετισθεί με το σύνδρομο Reye's.
Πρόληψη: Πλύσιμο των χεριών
Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών προλαμβάνει τη διασπορά των μικροβίων και τη μεταφορά τους από το ένα άτομο στο άλλο. Τρίψτε σθεναρά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάτε τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα και γύρω από τα νύχια. Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε με καθαρή πετσέτα. Τα αντισηπτικά με βάση την αλκοόλη επίσης βοηθούν.
Πλένετε συχνά τα χέρια σας ιδίως μετά το βήχα,το φτάρνισμα ή το φύσημα της μύτης. Εάν δεν έχετε χαρτομάντηλο χρησιμοποιήστε την περιοχή του αγκώνα για να βήξετε ή να φταρνιστείτε!
Πρόληψη: Αντιγριπικός εμβολιασμός
Τα αντιγριπικά εμβόλια που κυκλοφορούν περιέχουν είτε πλήρως αδρανοποιημένο ιό της γρίπης είτε μικρά τμήματα αυτού (κεκαθαρμένα αντιγόνα), τα οποία ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα ενάντια στη γρίπη. Η αντίληψη ότι μπορεί να νοσήσει κάποιος από γρίπη λόγω του εμβολίου είναι εσφαλμένη.
Η πραγματοποίηση του εμβολίου δεν αποκλείει ότι κάποιος μπορεί να νοσήσει. Μειώνει όμως πάρα πολύ τη συχνότητα, τη βαρύτητα, και τις επιπλοκές τις γρίπης, πχ την πνευμονία.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ένδειξη σε όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές (παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών, εγκύους, ενήλικες άνω των 65 ετών ή με χρόνια νοσήματα ή ανοσοκατεσταλμένους, υγειονομικούς, τροφίμους και προσωπικό γηροκομείων και κέντρων αποκατάστασης, παιδιά και εφήβους που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη).