top of page
Καρκίνος πνεύμονα

Καρκίνος του πνεύμονα

Ακτινογραφία θώρακος καρκίνος

Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα;
 

  Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου που αρχίζει στους πνεύμονες.Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία των θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και των γυναικών. Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο από ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη, των ωοθηκών και του μαστού μαζί. Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται με τη διάρκεια του χρόνου και ton αριθμό των τσιγάρων που έχει κάποιος καπνίσει.

Η έναρξη και εξάπλωση του καρκίνου του πνεύμονα

 

 

 

 

 

 


 

 

  Ο καρκίνος του πνεύμονα ξεκινά πιο συχνά στα επιθηλιακά κύτταρα των μεγαλύτερων σε διάμετρο βρόγχων ή μικρότερων δομών, όπως τα βρογχιόλια ή οι κυψελίδες.Οι καρκίνοι του πνεύμονα πιστεύεται ότι άρχονται ως προ-καρκινικές εστίες. Αλλαγές στα γονίδια (DNA) των πνευμονικών κυττάρων μπορεί να προκαλέσουν τον ταχύτερο πολλαπλασιασμό τους. Τα κύτταρα αυτά μπορεί να φαίνονται λίγο ανώμαλα, αν τα δούμε κάτω από ένα μικροσκόπιο, αλλά σε αυτό το σημείο δεν σχηματίζουν ακόμη μια μάζα ή όγκο. Οι αλλαγές αυτές δεν φαίνονται στην ακτινογραφία και δεν προκαλούν συμπτώματα.Με την πάροδο του χρόνου, τα ανώμαλα κύτταρα αποκτούν επιπλέον γονιδιακές αλλαγές (καρκινική εξαλλαγή). Ως ένας καρκίνος που αναπτύσσεται, τα καρκινικά κύτταρα παράγουν χημικές ουσίες που προκαλούν το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων σε κοντινή απόσταση. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία τρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να σχηματίσουν έναν όγκο αρκετά μεγάλο ώστε να είναι ορατός σε απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες.Σε κάποιο σημείο, κύτταρα από τον κυρίως καρκινικό όγκο μπορεί να ξεφύγουν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση). Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι  μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, επειδή τείνει να εξαπλωθεί με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και πριν να μπορεί να ανιχνευθεί απεικονιστικά όπως μια ακτινογραφία θώρακος ή με την αξονική τομογραφία.

Καρκινικό κύτταρο ανάμεσα σε υγιή κύτταρα

Τύποι καρκίνου του πνεύμονα
 

 

  Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα:

 

  •     Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC)

 

  •     Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC)

 

  Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Περίπου 10% έως 15% όλων των καρκίνων του πνεύμονα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα μικρών κυττάρων (SCLC), που ονομάζεται έτσι για το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων, όταν παρατηρείται στο μικροσκόπιο. Είναι πολύ σπάνιο για κάποιον που δεν έχει καπνίσει να έχει μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.Ο SCLC ξεκινά συχνά στους βρόγχους κοντά στο κέντρο του θώρακα, και τείνει να εξαπλωθεί ευρέως μέσα στο σώμα νωρίς στην πορεία της νόσου. Για το λόγο αυτό θεωρείται σε γενικές γραμμές ανεγχείρητη νόσος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μικρομεταστατικής νόσου την ώρα της διάγνωσης ακόμα και αν ο εργαστηριακός έλεγχος είναι αρνητικός. Ο μικροκυτταρικός καρκίνος έχει υψηλά ποσοστά ανταποκρίσεων στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

 

  Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Περίπου το 85% έως 90% των καρκίνων του πνεύμονα είναι μη-μικροκυτταρικός (NSCLC). Υπάρχουν τρεις κύριοι υπότυποι NSCLC. Τα κύτταρα σε αυτούς τους υποτύπους διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα, και ιστοχημικά χαρακτηριστικά. Αλλά είναι ομαδοποιημένοι ως μη μικροκυτταρικοί, γιατί η προσέγγιση στη θεραπεία και την πρόγνωση είναι παρόμοια.

 

-Πλακώδες καρκίνωμα: Περίπου 35% έως 40% όλων των καρκίνων του πνεύμονα είναι καρκινώματα πλακωδών κυττάρων. Τα πλακώδη κύτταρα είναι επίπεδα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό των αεραγωγών στους πνεύμονες. Συχνά συνδέεται με ιστορικό καπνίσματος και τείνουν να βρίσκονται κεντρικά στους πνεύμονες, κοντά σε ένα βρόγχο.

 

-Αδενοκαρκίνωμα: Περίπου το 40% των καρκίνων του πνεύμονα είναι αδενοκαρκινώματα. Αυτοί οι καρκίνοι ξεκινήσει από κύτταρα που εκκρίνουν βλέννη. Αυτό το είδος του καρκίνου του πνεύμονα εμφανίζεται κυρίως σε νυν ή πρώην καπνιστές, αλλά είναι επίσης ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές. Είναι πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες, και είναι πιο πιθανό να συμβεί σε νεότερα άτομα από άλλους τύπους καρκίνου του πνεύμονα.Τα αδενοκαρκίνωμα συνήθως βρίσκονται στα περιφερικά τμήματα του πνεύμονα. Τείνουν να αναπτύσσονται πιο αργά από ό, τι άλλοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα, και είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν προτού εξαπλωθούν εκτός του πνεύμονα.Τα άτομα με τον τύπο του αδενοκαρκινώματος που ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα in situ τείνουν να έχουν καλύτερη πρόγνωση.

 

  Το βρογχοκυψελιδικό καρκίνωμα είναι μια κακοήθης μορφή μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα που αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται εντός των κυψελίδων των πνευμόνων . Είναι μία από τις λίγες μορφές καρκίνου που δεν έχει καλοήθη τύπο: Κάθε εμφάνιση του καρκινώματος βρογχοκυψελιδικού τύπου θεωρείται κακοήθης. Αυτή η μορφή καρκίνου του πνεύμονα είναι η πιο κοινή σε μη καπνίστριες γυναίκες.

 

-Μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα: 5% έως 10% των καρκίνων του πνεύμονα. Ονομάζεται έτσι επειδή τα καρκινικά κύτταρα είναι μεγάλα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του πνεύμονα. Τείνει να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί γρήγορα, πράγμα που μπορεί να κάνει δυσκολότερη τη θεραπεία. Ένας υποτύπος καρκινώματος μεγάλων κυττάρων, γνωστός ως καρκίνωμα νευροενδοκρινικά μεγάλων κυττάρων, είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή καρκίνου που είναι παρόμοια με τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

 

 

Άλλοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα

 

  Μαζί με τους 2 κύριους τύπους καρκίνου του πνεύμονα, άλλοι όγκοι μπορούν, λιγότερο συχνά, να αναπτυχθούν στους πνεύμονες:

 

Καρκινοειδείς όγκοι: Αφορούν λιγότερο από 5% των όγκων του πνεύμονα. Οι περισσότεροι έχουν αργή ανάπτυξη.Μερικοί τύποι καρκινοειδούς μπορεί να εξαπλωθούν, αλλά έχουν συνήθως καλύτερη πρόγνωση από του μικροκυτταρικού ή μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Λιγότερο συχνά είναι τα άτυπα καρκινοειδή. Η πρόγνωση για αυτούς τους όγκους είναι κάπου μεταξύ των τυπικών καρκινοειδών και του μικροκυτταριού καρκίνου του πνεύμονα.Άλλοι όγκοι του πνεύμονα

 

Άλλοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα όπως αδενοκυστικά καρκινώματα, λεμφώματα, σαρκώματα και, καθώς καλοήθεις όγκοι των πνευμόνων όπως αμαρτώματα είναι σπάνιοι. Έχουν διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου από τους πιο κοινούς καρκίνους των πνευμόνων.

 

 

Μεταστατικοί καρκίνοι των πνευμόνων

 

Καρκίνοι που ξεκινούν σε άλλα όργανα (όπως του μαστού, του παγκρέατος, των νεφρών, ή του δέρματος) μπορεί μερικές φορές να εξαπλωθούν (μετάσταση) στους πνεύμονες, αλλά δεν είναι καρκίνος του πνεύμονα. Για παράδειγμα, ο καρκίνος που ξεκινά στο μαστό και εξαπλώνεται στους πνεύμονες είναι ακόμα ο καρκίνος του μαστού. Η θεραπεία εξαρτάται από την προέλευση, δηλαδή το όργανο όπου εδρεύει η πρωτοπαθής εστία.

Ποιά είναι η κύρια αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα;

 

 

 

 

 

 


 

 

  Δεν υπάρχει αμφιβολία σήμερα ότι το κάπνισμα ευθύνεται για όλους τους τύπους του καρκίνου του πνεύμονος εκτός από έναν, το αδενοκαρκίνωμα. Ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται κάθε μέρα καθώς και με τον αριθμό των ετών που το άτομο είναι ενεργός καπνιστής. Ένα άτομο που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, επί πολλά χρόνια, έχει 30 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει καρκίνο από ένα μη καπνιστή. Ένα στα επτά άτομα που καπνίζουν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρα ημερησίως, θα πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα. Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Τελευταία αναφέρεται ο όρος «παθητικός καπνιστής». Πράγματι έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που δεν καπνίζουν και εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου,πχ ζουν με καπνιστές, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τη νόσο.

Κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα

Άλλοι παράγοντες κινδύνου
 

Η έκθεση στο ραδόνιο: Το ραδόνιο (αέριο στοιχείο) παράγεται από τη φυσική διάσπαση του ουρανίου στο έδαφος, τις πέτρες και το νερό που τελικά γίνεται μέρος του αέρα που αναπνέουμε. Επισφαλή επίπεδα ραδονίου μπορούν να συσσωρευθούν σε κάθε κτίριο, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών.Η έκθεση στον αμίαντο και άλλες χημικές ουσίες: Η επαγγελματική έκθεση στον αμίαντο και σε άλλες ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο - όπως το αρσενικό, χρώμιο και νικέλιο - μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά στους καπνιστές.

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα: Τα άτομα που έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον καρκίνο αυτόν από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός.

 

Ηλικία: ο κίνδυνος προσβολής από τον καρκίνο αυτό αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν 300 φορές μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου από άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών.

Φύλο: οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες.

 

Ακτινοβολία: η συχνή έκθεση σε ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.

 

Ατμοσφαιρική ρύπανση: είναι γνωστή η αύξηση της συχνότητας της νόσου στους πληθυσμούς που ζουν στις μεγάλες πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Οι ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ,ειδικά οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Συμπτώματα
 

  Συνήθως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ασυμπτωματικός  στα αρχικά στάδια. Τις πιο πολλές φορές φορές ανακαλύπτεται τυχαία σε ιατρικό έλεγχο για άλλο λόγο. Τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα συνήθως εμφανίζονται μόνο όταν η νόσος έχει προχωρήσει αρκετά.

 

  Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο βήχας που εμφανίζεται, όταν ερεθίζεται ή πιέζεται κάποιος βρόγχος. Οι καπνιστές που έχουν το λεγόμενο «βήχα του καπνιστή» πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν αλλάζει ο χαρακτήρας του ή χειροτερεύει.

  Ο επίμονος θωρακικός πόνος είναι ένα σύμπτωμα που οδηγεί συχνά στη διάγνωση της νόσου.

  Η δύσπνοια και οι συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις, τα αιμόφυρτα πτύελα, η αιμόπτυση, το βράγχος φωνής και το οίδημα του προσώπου αποτελούν ειδικά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα.

  Η καταβολή, η ανορεξία, η απώλεια βάρους και ο πυρετός είναι μη ειδικά και γενικά συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν κάθε νεοπλασία.

 

  Δεν είναι καθόλου σπάνιο, τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα, να προέρχονται από τις μεταστάσεις, όπως οσφυαλγία στις οστικές μεταστάσεις στη σπονδυλική στήλη ή ημιπληγία, ζάλη και αστάθεια από τις εγκεφαλικές μεταστάσεις κλπ.

Επιπλοκές
 

Δύσπνοια: Ο ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να βιώσει δυσκολία στην αναπνοή, αν ο καρκίνος αναπτύσσεται πιέζοντας ή αποφράσσοντας τις μεγάλες αναπνευστικές οδούς. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί επίσης να προκαλέσει συλλογή υγρού γύρω από τους πνεύμονες, καθιστώντας δυσχερέστερη την έκπτυξη των πνευμόνων κατά την εισπνοή.

 

Αιμόφυρτα πτύελα ή αιμόπτυση: Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον αεραγωγό, η οποία εκδηλώνεται ως αιμόπτυση. Μερικές φορές η αιμορραγία μπορεί να γίνει σοβαρή.

 

Πόνος: Ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα που εξαπλώνεται στην επένδυση του πνεύμονα ή σε άλλη περιοχή του σώματος, όπως τα οστά, μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο πόνος μπορεί αρχικά να είναι ήπιος και διαλείπων, αλλά μπορεί να γίνει σταθερός και πολύ ισχυρός. Φάρμακα, ακτινοθεραπεία και άλλες θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πόνου, η διαχείρηση του οποίου καταλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντική θέση στο κεφάλαιο θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

 

Υπεζωκοτική συλλογή (υγρό στο θώρακα): Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στο χώρο που περιβάλλει τον προσβεβλημένο πνεύμονα (υπεζωκοτική κοιλότητα).

 

Mετάσταση: Ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά εξαπλώνεται (μεθίσταται) σε άλλα μέρη του σώματος, όπως ο εγκέφαλος και τα οστά. Οι μεταστάσεις μπορεί να ευθύνονται για πόνο, ναυτία, πονοκεφάλους, ή άλλα σημεία και συμπτώματα ανάλογα με το ποιο όργανο επηρεάζεται. Μόλις ο καρκίνος του πνεύμονα έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, δεν είναι γενικά ιάσιμος. Οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες για να μειώσετε αμβλύνουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής (παρηγορητική θεραπεία).

Διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα
 

 

Εξέταση υγιών ατόμων για τον καρκίνο του πνεύμονα

  Πολλά κέντρα προτείνουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα να ελέγχονται ετησίως με αξονική τομογραφία θώρακος (CT) για την πρώιμη εντόπιση της νόσου, σε στάδιο δηλαδή που επιδέχεται θεραπεία με στόχο την ίαση. Οι απόψεις είναι προς το παρόν αντικρουόμενες. Αν είστε άνω των 55 ετών και ο καπνός ή χρησιμοποιείται για να καπνίζουν, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα.

  Μερικές μελέτες δείχνουν ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου σώζει ζωές εντοπίζοντας τον καρκίνο νωρίτερα, όταν είναι δυνατό να αντιμετωπιστείι με μεγαλύτερη επιτυχία. Άλλες μελέτες διαπιστώνουν ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος  αποκαλύπτει συχνά καλοήθη νοσήματα που ενδέχεται να απαιτούν επεμβατική διερεύνηση και εκθέτουν τους ανθρώπους σε περιττούς κινδύνους και  ανησυχία. Τελικά είναι ο θεράπων ιατρός ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να υποβάλλει τον ασθενή του σε προσυμπτωματικό έλεγχο, σταθμίζοντας τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους.

 


Εξετάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

 

 

 

 

 

 

 

 



  Αν ο ιατρός υποπτεύεται την ύπαρξη καρκίνου του πνεύμονα, μπορεί να παραγγείλει μια σειρά εξετάσεων για να αναζητήσει τα καρκινικά κύτταρα και να αποκλείσει άλλες καλοήθεις καταστάσεις. Για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει:

 

  • Απεικονιστικές εξετάσεις: Η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να αποκαλύψει μια ανώμαλη μάζα ή ένα οζίδιο. Μια αξονική τομογραφία θώρακος μπορεί να αποκαλύψει μικρές βλάβες στους πνεύμονες που δεν μπορούν να ανιχνευθούν σε μια ακτινογραφία. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία θώρακος δίνουν επίσης αρκετές πληροφορίες και με μεγαλύτερη ακρίβεια όσον αφορά στην ύπαρξη μεταστάσεων, την έκταση του όγκου και την πιθανή προσβολή μεγάλων αγγείων, καρδιάς και θωρακικών τοιχωμάτων. Μια σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος είναι η PET-CT scan η οποία προέρχεται από τη σύντηξη με τη βοήθεια εξελιγμένου λογισμικού, δύο εξετάσεων, της PET (Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων) και της CT (Αξονικής Τομογραφίας). χρησιμοποιείται με ακριβείς ενδείξεις για τη διάγνωση, τη διαφορική διάγνωση, για λόγους σταδιοποίησης του καρκίνου του πνεύμονα, την επιλογή της καταλληλότερης θέσης για βιοψία, για την ανταπόκριση στη θεραπευτική αγωγή, στην πρώιμη ανίχνευση υποτροπής κ.α.

 

  • Κυτταρολογική εξέταση πτυέλων: Αν υπάρχει παραγωγικός βήχας, η μικροσκοπική εξέταση των πτυέλων μπορεί μερικές φορές να αποκαλύψει την παρουσία των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα.

 

  • Δείγμα ιστού (βιοψία): Η βιοψία του όγκου θέτει την τελική κυτταρολογική διάγνωση, το βαθμό της κακοήθειας και τον τύπο του καρκίνου. Ένα δείγμα των ανώμαλων κυττάρων μπορεί να ληφθεί με μια διαδικασία που ονομάζεται βιοψία.Ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει μια βιοψία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βρογχοσκόπησης, στην οποία ο πνευμονολόγος εξετάζει παθολογικές περιοχές των πνευμόνων χρησιμοποιώντας το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο. Με τη μεσοθωρακοσκόπηση μια μικρή τομή γίνεται στη βάση του λαιμού από τον θωρακο χειρουργό ο οποίος στη συνέχεια λαμβάνει δείγματα ιστών από θωρακικούς λεμφαδένες για διαγνωστικούς λόγους και για να καθορίσει το στάδιο της νόσου. Με τη βιοψία δια βελόνης, ο ακτινολόγος χρησιμοποιεί την αξονική τομογραφία προκειμένου να καθοδηγήσει μια βελόνα μέσω του θωρακικού τοιχώματος και μέσα στους πνεύμονες για τη συλλογή δειγμάτων ιστού από ύποπτες περιοχές.

      Βιοψίες μπορούν επίσης να ληφθούν από λεμφαδένες ή άλλα όργανα όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, όπως για

      παράδειγμα το ήπαρ.

Αξονική τομογραφία θώρακος
PET-CT Scan

Θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα
 

  Εσείς και ο γιατρός σας να επιλέξετε ένα σχέδιο θεραπείας του καρκίνου βασίζεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η γενική υγεία σας, τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου σας, και τις προτιμήσεις σας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν συνήθως ένα ή περισσότερες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, θεραπεία με ακτινοβολία ή στοχευμένη θεραπεία φαρμάκων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να επιλέξετε να μην υποβληθούν σε θεραπεία. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθανθείτε ότι οι παρενέργειες της θεραπείας θα αντισταθμίζουν τα πιθανά οφέλη. Όταν αυτή είναι η περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη φροντίδα άνεση να αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα του καρκίνου προκαλεί, όπως πόνο ή δυσκολία στην αναπνοή.


Χειρουργική αντιμετώπιση

  Οι κυριότερες χειρουργικές τεχνικές αφαίρεσης ενός όγκου είναι οι εξής:

-Σφηνοειδής εκτομή: Αφαιρείται ένα μικρό τμήμα του πνεύμονα που περιέχει τον όγκο μαζί με ένα περιθώριο του υγιούς ιστού
-Τμηματική εκτομή: Αφαιρείται ένα μεγαλύτερο τμήμα του πνεύμονα, αλλά όχι όλος ο λόβος.
-Λοβεκτομή: Αφαιρείται όλος ο λοβός του ενός πνεύμονα
-Πνευμονεκτομή: Αφαιρείται όλος ο πνεύμονας.
Κατά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί παράλληλα να αφαιρεθούν και λεμφαδένες προκειμένου να αυτοί να ελεγχθούν για ύπαρξη νόσου.

  Η χειρουργική αντιμετώπιση του πνευμονικού καρκίνου ενέχει κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας και λοίμωξης.


Χημειοθεραπεία

  Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Ένα ή περισσότερα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλέβια ή λαμβάνονται από το στόμα. Συνήθως χορηγείται συνδυασμός φαρμάκων σε μια σειρά από συνεδρίες σε μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών, με ενδιάμεσα διαλείμματα, έτσι ώστε να μπορεί ο ασθενής να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

  Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά μετά από χειρουργική επέμβαση για να εξαλείψει όλα τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμένουν. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση με σκοπό να μειωθεί το μέγεθος του όγκου και να μπορέσει ο ασθενής να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων του προχωρημένου καρκίνου.


Ακτινοθεραπεία

  Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ισχύος ενεργειακές ακτίνες, όπως οι ακτίνες Χ, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η θεραπεία ακτινοβολίας μπορεί να κατευθυνθεί στο καρκίνο του πνεύμονα από έξω από το σώμα  (εξωτερική ακτινοβολία) ή μπορεί να τεθεί μέσα βελόνες, ή καθετήρες και να τοποθετηθεί μέσα στο σώμα κοντά στην καρκινική βλάβη (βραχυθεραπεία).

  Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει όλα τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής για καρκίνους του πνεύμονα που δεν είναι χειρουργικά εξαιρέσιμοι. Για τα άτομα με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, η θεραπεία ακτινοβολίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρηγορητικά για την ανακούφιση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων.

  Σε όγκους σταδίου Ι,ΙΙ χρησιμοποιείται η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία με αποτελέσματα ισάξια της χειρουργικής αφαίρεσης. Αυτή η μορφή της ακτινοβολίας στοχεύει πολλές ακτίνες ακτινοβολίας από διαφορετικές γωνίες στον καρκίνο του πνεύμονα. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 1-3 συνεδρίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της χειρουργικής επέμβασης για μικρούς όγκους.

Στοχευμένες θεραπείες

 

  Οι στοχευμένες θεραπείες είναι νεότερες φαρμακευτικές θεραπείες για τον καρκίνο που λειτουργούν με τη στόχευση συγκεκριμένων ανωμαλιών (μεταλλάξεων) σε καρκινικά κύτταρα. Συνήθως ενδείκνυνται σε ασθενείς με προχωρημένο και υποτροπιάζοντα μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Παρηγορητική φροντίδα

 

 

 

 

 

 

 

 

  Οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα βιώνουν αρνητικά τα συμπτώματα του καρκίνου, καθώς επίσης και τις παρενέργειες της θεραπείας. Η υποστηρικτική θεραπεία, επίσης γνωστή ως παρηγορητική φροντίδα, είναι ένας ειδικός τομέας της ιατρικής, που περιλαμβάνει τη συνεργασία ιατρού-ασθενή, ώστε ο τελευταίος να ελαχιστοποιήσει τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του.  Σε μία μελέτη, ασθενείς με προχωρημένο μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, που άρχισαν να λαμβάνουν υποστηρικτική φροντίδα αμέσως μετά τη διάγνωση τους, έζησαν περισσότερο από εκείνους που συνέχισαν με θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Αυτοί που έλαβαν υποστηρικτική φροντίδα ανέφεραν βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας ζωής. Επέζησαν, κατά μέσο όρο, σχεδόν τρεις μήνες περισσότερο από ότι εκείνοι που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα. Ενδέχεται να υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι τα άτομα που  λαμβάνουν παρηγορητική φροντίδα σημαίνει ότι δεν μπορούν να υποβληθούν σε επιθετική θεραπεία για την ασθένειά τους. Αλλά αντί να αντικαθιστά θεραπευτικές αγωγές, η παρηγορητική θεραπεία συμπληρώνει τη θεραπεία του καρκίνου και μπορεί να καταστήσει πιο πιθανό να ολοκληρώσει ο ασθενής την αγωγή του.

Lung cancer white ribbon

Η πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

 

  Δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο:    

 

-Μην καπνίζετε. Αν δεν έχετε καπνίσει μην ξεκινήσετε να καπνίζετε. Συμβουλεύστε τα παιδιά σας κατά της καπνιστικής συνήθειας, έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν πώς να αποφευχθεί αυτός ο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ξεκινήστε συνομιλίες σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος με τα παιδιά σας από νωρίς, ώστε να γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν και να αντισταθούν στις επιρροές.

 

-Σταματήστε το κάπνισμα. Σταματήστε το κάπνισμα τώρα. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, ακόμα και αν έχετε καπνίσει για χρόνια. Συζητήστε με τον πνευμονολόγο σας σχετικά με τις στρατηγικές διακοπής καπνίσματος και για τα σκευάσματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διακόψετε. Οι επιλογές περιλαμβάνουν τα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης, τα φάρμακα και τις ομάδες υποστήριξης.

 

-Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Αν ζείτε ή εργάζεστε με έναν καπνιστή, παροτρύνετέ τον να διακόψει. Τουλάχιστον, ζητήστε του να καπνίζει έξω. Αποφύγετε μέρη όπου οι άνθρωποι καπνίζουν και κάνετε επιλογές χωρίς καπνό. 

 

-Αποφύγετε καρκινογόνους παράγοντες στο χώρο τηςεργασίας. Λάβετε προφυλάξεις για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας. Ακολουθήστε τις προφυλάξεις του εργοδότη σας. Για παράδειγμα, αν σας δίνεται μια μάσκα προσώπου για προστασία, να τη φοράτε πάντα. Ρωτήστε το γιατρό σας τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας στο χώρο της εργασίας. Ο κίνδυνος για βλάβη των πνευμόνων από τις καρκινογόνες ουσίες στο χώρο εργασίας αυξάνει εάν καπνίζετε.   

 

-Τραφείτε σωστά. Βάλτε τα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό σας τραπέζι. Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Τρόφιμα πηγές βιταμινών και θρεπτικών συστατικών είναι προτιμότερα. Η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμινών σε μορφή χαπιού μπορεί να είναι επιβλαβής. Για παράδειγμα, οι ερευνητές ελπίζοντας να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε βαρείς καπνιστές τους χορήγησαν συμπληρώματα που περιείχαν καροτενοειδή. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στην πραγματικότητα τα συμπληρώματα αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου στους καπνιστές.

 

-Σωματική άσκηση. Αν δεν ασκείστε τακτικά, αρχίστε να το κάνετε σιγά-σιγά. Προσπαθήστε να ασκείστε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

bottom of page